Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τα pet shops και το «ανήθικο» εμπόριο ζώων


Το αίτημα που θέτουν επί σειρά ετών για απαγόρευση της πώλησης και εμπορίας ζώων από τα pet shops επαναφέρουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Όπως καταγγέλλουν, το «εμπόρευμα» διατίθεται προς πώληση υπό θλιβερές συνθήκες, με τα ζώα να μεγαλώνουν στριμωγμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά χωρίς καμία μέριμνα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Έλεγχοι στα pet shops δεν πραγματοποιούνται και το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει οι ίδιες οι φιλοζωικές, οι οποίες προτρέπουν και τους πολίτες να καταγγέλλουν τα φαινόμενά αυτά στις αρμόδιες αρχές. Της Ιουλίας Κιλέρη

Σε πρόσφατη επιστολή τους προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητούσαν και πάλι την απαγόρευση πώλησης ζώων μέσω καταστημάτων pet-shop, καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κλουβιά φύλαξης, εγείροντας μάλιστα και ηθικά ζητήματα αναφορικά με την εμπορία των ζώων με σκοπό το κέρδος.

Όπως τονίζουν οι οργανώσεις, το εμπόριο των ζώων είναι ο κύριος υπαίτιος για τα εξής απεχθή φαινόμενα:
  • της ανείπωτης και ατέρμονης δυστυχίας που βιώνουν τα ζώα στα κλουβιά και του πρόωρου θανάτου τους λόγω αυτού,
  • των υπερπλήρων καταφυγίων και κυνοκομίων όπου ορδές αδέσποτων λαχταρούν επί ματαίω την ελευθερία τους,
  • των συχνών κακοποιήσεων στις οποίες πέφτουν θύματα,
  • της εγκατάλειψής τους στη φύση όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης, ιδίως όταν πρόκειται για μη ενδημικά είδη.

Όπως τονίζει στο tvxs.gr το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Οργανώσεων, κ. Μαριλίζα Χριστοδούλου, στον πρόσφατο νόμο για τα κατοικίδια – παρά το σχετικό αίτημα των οργανώσεων – δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πώληση των ζώων. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε ζώα σε άθλιες συνθήκες, στριμωγμένα σε κλουβιά, άρρωστα ζώα, τα οποία δεν ξέρουμε τι γίνονται αν δεν πουληθούν. Υποθέτουμε ότι πάνε και για ευθανασία αν δεν εγκαταλείπονται»,σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για «άθλιο εμπόριο», η κ. Χριστοδούλου σημειώνει: «Δεν μπορεί το ζωντανό αυτό να μπαίνει σε ένα κλουβί και να ζει σε όλη του τη ζωή. Δεν είναι μόνο τα σκυλιά και τα γατιά – που κι εκεί είναι τραγικό γιατί με το που γεννιέται ένα κουτάβι το βάζουν σε μια γυάλα. Όταν θέλει να τρέξει το κουτάβι, να δομήσει τα κόκαλά του, τους μύες του, να κοινωνικοποιηθεί... το βάζουν μέσα σε μια γυάλα για να πουληθεί. Και καλά να πουληθεί, αλλά αυτό μέρα με τη μέρα είναι τραυματική εμπειρία για το ζώο. Η λύση δεν είναι μεγαλύτερα κλουβιά, αλλά το να καταργήσουμε τα κλουβιά».

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εντείνει το πρόβλημα είναι η απουσία ελέγχου των καταστημάτων αυτών από την Πολιτεία. Είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις αυτές που επισκέπτονται τα pet shops και κάνουν στη συνέχεια τις καταγγελίες, εξηγεί η κ. Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, ουσιαστικά λύσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν υπάρχουν. «Το μόνο που προτείνουμε στον κόσμο είναι να μπει σε pet shop και δει τα ζώα στριμωγμένα π.χ. πολλά πουλιά ή λαγουδάκια σε ένα κλουβί ή - όπως μας καταγγείλανε σήμερα - έναν παπαγάλο που δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά του, αν δει ότι το ζώο είναι δυστυχισμένο, κάνει μια καταγγελία στη δημοτική αστυνομία, στην κτηνιατρική της περιοχής του ή στο δασαρχείο αν είναι άγριο το ζώο».

Σημειώνεται πως η Αυστρία, πρώτη στην Ε.Ε., απαγόρευσε την πώληση ζώων, από την 1η Ιανουαρίου 2005, εγείροντας ζητήματα ηθικής και εκτιμώντας ότι η απαγόρευση αποτρέπει την αυθόρμητη αγορά ζώου που θα έχει ως συνέπεια αργότερα την εγκατάλειψή του.

Παράλληλα, η πολιτεία του Λος Άντζελες απαγόρευσε από τις 21 Αυγούστου 2012 η πώληση ζώων όχι μόνο από τα καταστήματα αλλά και από τους επίσημους εκτροφείς. Οι ιθύνοντες, αποδεχόμενοι το τεράστιο πρόβλημα εγκατάλειψης ζώων στα καταφύγια που οδηγεί στις μαζικές «ευθανασίες», έγειραν ζητήματα ηθικής, ήτοι θεώρησαν το εμπόριο ζώων ανήθικο και η οριστική απαγόρευσή του έγινε νόμος της πολιτείας.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Flag Counter