Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σοβαρή απειλή για τις τίγρεις τα ανθρακωρυχεία της Ινδίας

Τα ορυχεία γαιάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις ινδικές τίγρεις, προειδοποιεί η Greenpeace, απαιτώντας την αναστολή των διαδικασιών για την εξουσιοδότηση νέων ορυχείων. Η έκθεση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τα μαζικά μπλακάουτ στη χώρα, που βύθισαν περισσότερους από 600 εκατ. πολίτες στο σκοτάδι.




Tα τελευταία χρόνια, ο αναπτυσσόμενος τομέας της ενέργειας στην Ασία σημείωσε πρωτόγνωρη αύξηση λόγω των ορυχείων γαιάνθρακα και την ανέγερση εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έχει θέσει πολλά είδη ζώων σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από τον μισό πληθυσμό των τίγρεων του πλανήτη ζουν και αναπαράγονται στην Ινδία.

Στην έκθεσή της, η Greenpeace υπογραμμίζει πως τα ορυχεία γαιάνθρακα έχουν ήδη αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στους τίγρεις σε πολλές περιοχές της χώρας. «Υπάρχουν όμως και άλλες περιοχές, όπου το πρόβλημα είναι ήδη ή θα είναι σύντομα, εξίσου σοβαρό».

Μετά τα δύο μαζικά μπλακάουτ της περασμένης εβδομάδας στη χώρα και τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενέργειας, η ινδική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, προκειμένου να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση ενέργειας.

Οι συχνές διακοπές ρεύματος θεωρούνται ως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να επιτρέπει την ανάπτυξη των ανθρακωρυχείων.

Η Ινδία διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα παγκοσμίως και παράγει περισσότερο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace, αν η Ινδία συνεχίσει να εξαρτάται από τον άνθρακα για τις ενεργειακές της ανάγκες, η καταστροφή που έχει συντελεστεί σε περιοχές της θα πολλαπλασιαστεί και θα επεκταθεί.

Τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το απειλούμενο είδος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε την απαγόρευση του τουρισμού σε «κρίσιμες περιοχές», όπου ζουν οι τίγρεις.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Flag Counter