Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Σώστε τον υπολογιστή σας από την υπερθέρμανση!

Ο υπολογιστής αποτελείται από πολλά κομμάτια στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας, τα οποία παράγουν μια σημαντική ποσότητα θερμότητας καθώς λειτουργούν. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), η κάρτα γραφικών και άλλα ολοκληρωμένα κυκλώματα μπορούν στην κυριολεξία να λιώσουν εάν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να κρατιούνται σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας. Τα συστήματα ψύξης είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της θερμοκρασίας σε σωστά επίπεδα. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την κανονική, ο υπολογιστής σας μπορεί να αρχίσει να «κολλάει» κατά διαστήματα ή και να σταματάει εντελώς η λειτουργία του. Οι βλάβες από την υπερθέρμανση σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.

Ένας υπολογιστικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί κατά κανόνα 10 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία λειτουργίας της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας. Μια τυπική μονάδα επεξεργασίας μπορεί να λειτουργεί γύρω στους 50°C, οπότε αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του συστήματος θα πρέπει να είναι γύρω στους 40°C.

Πώς να εξασφαλίσετε την σωστή ψύξη του υπολογιστή σας

Σιγουρευτείτε ότι ο αέρας μπορεί και εισέρχεται στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας μέσω των κατάλληλων αγωγών. Οι περισσότερες κεντρικές μονάδες έχουν κάποιες μικρές τρύπες ώστε να εισέρχεται ο αέρας στο εσωτερικό τους. Μην τις καλύπτετε με αντικείμενα (αυτοκόλλητα κλπ) και φροντίστε να είναι πάντα καθαρές.

Ελέγχετε ότι όλοι οι ανεμιστήρες που υπάρχουν στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας δουλεύουν σωστά. Συνήθως παράγουν κάποιο μικρό θόρυβο καθώς δουλεύουν, ο οποίος γίνεται αισθητός καθώς ανοίγετε τον υπολογιστή σας. Εάν η κεντρική μονάδα του υπολογιστή σας ακούγεται λιγότερο θορυβώδης από ότι συνήθως και παρατηρείτε ότι ο υπολογιστής σας γίνεται πιο αργός, το πιθανότερο είναι να έχει σταματήσει κάποιος ανεμιστήρας με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να μην μπορεί να δουλέψει λόγω υπερθέρμανσης. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι κινδυνεύετε με ανεπανόρθωτη βλάβη του υπολογιστή σας.

Εάν έχετε φορητό υπολογιστή, μπορείτε όταν τον χρησιμοποιείτε να τον τοποθετείτε πάνω σε μια βάση ψύξης. Αυτή η βάση, έχει συνήθως κάποιους ανεμιστήρες και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας του φορητού υπολογιστή σας σε χαμηλά επίπεδα.

Χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό πρόγραμμα ελέγχου θερμοκρασίας. Κάποιες εταιρείες επεξεργαστών διαθέτουν ειδικά προγράμματα τα οποία σας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την θερμοκρασία του επεξεργαστή σας. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε μια αυτόματη διακοπή της λειτουργίας του υπολογιστή σας σε περίπτωση που προκύψει κάποια επικίνδυνη υπερθέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Flag Counter