Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εχει αναλάβει την υλοποίηση της σύμβασης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Εταιρειών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) για την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 1272/2008. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουμε πραγματοποιήσει σε συνεργασία το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αναλυτικούς προσδιορισμούς για τα συστατικά των διαλυμάτων αναπλήρωσης για εταιρείες του ΣΕΕΗΤ που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (για στοιχεία www. seeht.org). Γράφει ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.



Οι αναλυτικοί προσδιορισμοί για τα διαλύματα αναπλήρωσης που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι τα συστατικά του διαλύματος δεν ταξινομούνται ως επικίνδυνα σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.E. Επιπρόσθετα, οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι τα διαλύματα αυτά δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, και ειδικά ελέγχονται για νιτροζαμίνες και αρωματικούς κυκλικούς υδρογονάνθρακες που περιέχονται στο συμβατικό τσιγάρο αλλά και στα φαρμακευτικά σκευάσματα για διακοπή του καπνίσματος.

Από την έρευνα επίσης άλλων πανεπιστημίων έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα των καπνιστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι δέκα φορές μικρότερα σε σχέση με τους καπνιστές του συμβατικού τσιγάρου. Θα ήθελα να τονίσω ότι ενώ είναι σαφές ότι το συμβατικό τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία, στην περίπτωση του ηλεκτρονικού, παρότι απαιτείται περαιτέρω χρόνος και επιστημονική έρευνα για να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για τη χρήση του, φαίνεται ότι είναι ένα ασφαλές υποκατάστατο του καπνίσματος για την μείωση της βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα. Αυτό προκύπτει σαφώς από τις μέχρι τώρα δημοσιευμένες μελέτες.

Το εργαστήριο μας ασχολείται με τους αναλυτικούς προσδιορισμούς των ουσιών, την ανίχνευση επικίνδυνων χημικών ουσιών (όπως νιτροζαμίνεςκαι αρωματικούς πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες) και την ταξινόμηση της επικινδυνότητας τους. Σαφέστατα, αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου μελετάται και αναμένουμε κλινικά αποτελέσματα από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια που θα δώσουν επιπλέον στοιχεία για το θέμα αυτό.

Αυτό που μπορούμε με σαφήνεια να τονίσουμε είναι ότι χρειάζεται άμεσα η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθεί εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη και ασφαλή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ύστερα από τις απαραίτητες χημικές, τοξικολογικές και φαρμακευτικές αξιολογήσεις των προϊόντων πριν από τη διάθεση στην αγορά.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιείται ευρύτατα στο εξωτερικό ως βοηθητικό μείωσης ή και διακοπής του καπνίσματος (cessation aid). Για τη μακροπρόθεσμη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απαιτούνται περαιτέρω ερευνητικές αξιολογήσεις που θα έχουν ως στόχο την προστασία του καταναλωτή. Με τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουμε την τιμή να ανήκουμε στην ερευνητική ομάδα που ηγείται της προσπάθειας αυτής με στόχο τη μελέτη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Flag Counter