Δεδομένου ότι η κάθε μέρα έχει 1.440 λεπτά, θα μπορούσαμε άραγε να αφιερώσουμε 30 από αυτά τα λεπτά στη φυσική μας κατάσταση;
Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ελεάνα Πετροπούλου, οι περισσότερες έρευνες συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να ασκούνται σε μέτριο ρυθμό για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής και όχι μία μανία που εμφανίζεται κάθε Απρίλιο, λίγο πριν βγούμε στην παραλία.
Πριν αποφασίσουμε ποιο είδος άσκησης θέλουμε να ακολουθήσουμε, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε το είδος της άσκησης που ταιριάζει στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος πάσχει από διαβήτη, οι επιστήμονες προτείνουν το γρήγορο περπάτημα, την κολύμβηση ή και το ποδήλατο, καθώς αυτά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
Το ερώτημα που τίθεται από τους περισσοτέρους είναι το εξής: «Με ποιο είδος άσκησης θα κάψουμε τις περισσότερες θερμίδες;». Πρώτα από όλα να σημειώσουμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε, για παράδειγμα, κάποιος που είναι υπέρβαρος θα χάσει στον ίδιο χρόνο άσκησης και έντασης περισσότερες θερμίδες από κάποιον που ζυγίζει κανονικά κιλά. Η ηλικία, το φύλο, ο βασικός μεταβολισμός και η φυσική κατάσταση είναι παράμετροι που επηρεάζουν πόσες θερμίδες θα κάψει κάποιος σε 30 λεπτά περπάτημα για παράδειγμα.
Είναι γνωστό πως 3.500 θερμίδες αντιστοιχούν σε 450 γραμμάρια λίπους, που σημαίνει ότι, για να χάσει κάποιος μισό κιλό περίπου, θα πρέπει να κάψει 3.500 θερμίδες περισσότερες από τον βασικό μεταβολισμό του. Η καθηγήτρια Barbara Ainsworth από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέπτυξε μία μέθοδο ομαδοποίησης και κωδικοποίησης των φυσικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τις τιμές των μεταβολικών ισοδυνάμων, δηλαδή σε σχέση με την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας.
Ενδεικτικά, για έναν ενήλικα που ζυγίζει 91 κιλά, αναφέρονται παρακάτω οι θερμίδες που καταναλώνει σε 1 ώρα άσκησης:
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές αυτές εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως η μυϊκή μάζα, η ηλικία, το φύλο κ.λπ..
Παρόλο που η σωματική δραστηριότητα έχει κυρίως θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του οργανισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική άσκηση, όταν το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές κακώσεις όπως επίσης και σε καρδιακές επιπλοκές, αν υπάρχει υποκείμενη καρδιοπάθεια.
Ας ελπίσουμε, βεβαίως, πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα και θα χρησιμοποιήσουν τη γυμναστική σαν ένα εργαλείο κατά της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών ακόμα διαταραχών. Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως η άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια βάρους.
πηγή:planitikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου